15 Ağustos 2013 Perşembe

KIYMALI,BULGURLU BİBER DOLMASI(FIRINDA)


  Evde rutin olarak on, on beş günde bir biber dolması yaparım.Bazen pirinçli,bazen bulgurlu bazen kıymalı o an işime nasıl gelirse, elimin altında hangi malzeme varsa hemen yapıp fırına atarım,bizim evde tencerede dolma pişmez.Ben annemden böyle gördüm,çocuklarında eşiminde tercihi fırında pişen dolmadan yana.Bu defaki dolmalık biberler bahçeden,özellikle minik minik olanları tercih ettim.Hani iki lokmalık:)

Malzemelerimiz:
Yaklaşık 20-25 adet minik dolmalık biber
1,5 su bardağı kalın bulgur
250 gr kıyma
2 orta boy kuru soğan
5 adet iri domates(iki tanesini biberlere kapak yapmak için ayırıyoruz)
yarım demet dereotu
yarım demet nane
yarım demet maydanoz
5-6 diş sarımsak
karabiber,tuz
zeytinyağı

 Kalın bulgur iyice yıkanıp suyu süzüldükten sonra geniş bir kaba alınır.Soğanlar yemeklik doğranır,domatesler ve sarımsaklar rendelenir.Yeşillikler ince ince doğranır,kıyma,zeytinyağı,tuz ve karabiberde eklenerek karıştırılır.
 Biberler sap ve çekirdekleri çıkarılarak yıkanıp süzülür.Biberlerin içi kıymalı bulgurlu içle doldurulur.Kapak için ayrılan domatesler ince ince doğranır ve her biberin ağzı domatesle kapatılır.
 Biberler fırın tepsisine veya borcama yan yatık vaziyette ardarda dizilir.Biberlerin hizasında su ilave edilir.Biberlerin üzerine zeytinyağı ve biraz tuzda ilave edilerek 180 derecede fırında biberler nar gibi kızarana ve bulgurlarda şişene dek pişirilir.
AFİYET OLSUN...

3 yorum:

  1. hiç denemedim bu ay içinde bi deneyeyim bunu...

    YanıtlaSil
  2. Trakyalı mısınız? Biz de de genelde dolma firinda piser. Asıl davul firinda olan gayet güzel olur. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım İzmir liyim.Malum annelerden gördüğümüz şekilde yapıyoruz yemekleri :)annem bildim bileli fırında yapar, lezzeti kokusu çok daha iştah açıcı oluyor değilmi?Çok teşekkür ederim güzel lezzetlerde buluşmak dileğiyle,sevgiler...

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...